Göztepe Mah. Çiftehavuzlar Tepegöz Sok. No:1 K:3 D:7 KADIKÖY

Cilt Çatlakları

Cilt Çatlakları

Cilt çatlağı ve tedavileri

Cilt Çatlakları: Cilt çatlağı sık görülen bir rahatsızlıktır ve pek çok kişiyi estetik açıdan rahatsız etmektedir.  Deride çizgisel  incelme ve yara izi şeklinde belirti vermektedir.

İlaçla cilt çatlak tedavisi: Çatlak tedavisinde etkili olduğu bilinen ve cilde uygulanan  maddeler deride kollajen ve elastini arttırarak etkili olabilir. Özellikle A vitamini içeren kremler düzenli olarak 3-6 ay kullanıldığında oldukça etkili bulunmuştur. Bu kremlerin cildi tahriş edebilmesi nedeniyle gün aşırı veya haftanın belli günleri kullanılması gerekebilir.. A vitaminli kremler dışında C vitaninli, meyve asitli, peptidli, büyüme faktörlü, kök hücreli  ve antioksidanlı kremler de denenebilir.

Lazer ile çatlak tedavisi: Cilt çatlağında lazer, ışık ve radyofrekans tedavileri oldukça etkilidir. Bu tedaviler 3-6 hafta ara ile en az 3-4 seans yapılmalıdır. İşlemlerden sonra uygulanan cihaza ve bölgeye göre deride 1-10 gün süren kızarıklık ve kabuklanma olabilir. Cilt çatlağında uygulanan ve etkili olduğu belirtilen lazer ve ışık sistemleri uygulanırken, esmer tenli kişilerde deride lekeler kalabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Cildi soymadan yenileyen lazerler ile çatlak tedavisi

Fraksiyonel lazerler

Pulsed –dye lazer (585-595 nm)

Long pulsed 1064 nm Nd:YAG lazer

LED

Cildi soymadan yenileyen lazer olmayan sistemler ile çatlak tedavisi

Radyofrekans

İntense Pulsed Light (IPL)

Cilt soyma ile çatlak tedavisi :

  • Mikrodermabrazyon
  • Kimyasal peeling

Cilt yenileme yoluyla çatlak tedavisi (PRP-kök hücre, mezolift, dermaroller): Cildi yenileyen PRP- kök hücre, mezolift ve dermaroller  gibi yöntemler kollajen ve elastini arttırdıkları için çatlak tedavisinde kullanılabilir. Bu tedaviler lazer-ışık-radyofrekans tedavileriyle birlikte veya dönüşümlü kullanılarak çok daha başarılı sonuçlar alınabilir. Gene lolarak yan etkisi olmayan yöntemlerdir.

Cilt çatlakları, vücudun değişik bölgelerinde kilo artışı nedeniyle,  derinin alt dokularında yoğun ve sürekli gerilme sonucu ortaya çıkmaktadırlar. Derinin gerilmesi derideki bazı hücrelerden kimyasal maddelerin ortaya çıkmasını tetiklemektedir. Bunun sonucu olarak alt derideki kollajen ve elastik lifler zarar görmektedir.

Hamile bayanlarda karın ve göğüslerde, vücut geliştirme çalışanların omuzlarında, ergenlik çağında  ani gelişen vücut bölgelerinde ve aşırı kilo alanlarda oluşabilmektedir. Ayrıca uzun süreli ağız yoluyla veya sürerek kortizon kullanımı ve vücutta fazla kortizon üretilmesine neden olan  Cushing hastalığında deri çatlakları gelişmektedir. Genetik faktörlerde önemli rol oynamaktadır. Ancak deri çatlaklarının oluşum mekanizması halen tam olarak anlaşılamamıştır.

Cilt çatlağı kadınlarda daha çok ortaya çıkmaktadır. Hamile bayanların  %90’nında, ergenlik çağında genç kızların %70’inde, ergenlik çağında özellikle spor yapan genç erkeklerin  %40’nda deri çatlağı görülebilmektedir. Cilt çatlaması daha çok ergenlik çağındakileri, hamile bayanları ve böbreküstü bezleri fazla çalışanları etkilemektedir.

Erken cilt çatlağı pembe renkli ve kaşıntılı, çizgi şeklinde ciltte kabarıklık şeklinde ortaya çıkar. Zamanla cilt çatlağı beyazlaşır ve deriden çökük hale gelir. Değişik uzunlukta ve 1- 10 mm genişlikte olabilir. Bazı çatlaklar zamanla hafifler ve kaybolabilir.

Hamilelerde karın ve göğüsler etkilenir. Ergenlik çağında, erkeklerde uyluk bölgesi  ve kuyruk sokumu, kızlarda kalça ve göğüsler etkilenir. Ancak vücudun değişik bölgelerinde diz arkası, üst kol gibi görülebilir. Uzun süreli kortizon kullanımında, cilt çatlağı daha derin, geniş ve yaygın şekilde  ortaya  çıkabilmektedir.

ayak çatlağı bel çevresi çatlağı göbek çatlağı

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz:
Whatsapp Hattı